İzmir’de orman yangınlarıyla mücadele sürüyor
İzmir’deki orman yangını söndürme çalışmalarına İzmir İtfaiyesi, Orman Genel Müdürlüğü ve ilçe belediyelerinin yanı sıra Ankara, İstanbul, Eskişehir, Muğla, Aydın, Manisa, Denizli, Bursa ve Bodrum belediyelerinden de destek ekipler katıldı.

İzmir, günlerdir kentin birçok noktasında peş peşe çıkan orman yangınlarıyla mücadele ediyor.
Söndürme çalışmalarına İzmir İtfaiyesi, Orman Genel Müdürlüğü ve ilçe belediyelerinin yanı sıra Ankara, İstanbul, Eskişehir, Muğla, Aydın, Manisa, Denizli, Bursa ve Bodrum belediyelerinden de destek ekipler katıldı.
Çeşme Ildır’da 2 Temmuz günü 13.30’da başlayan ot yangını geniş bir alana yayılarak oradan ormana sirayet etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, Orman Genel Müdürlüğü ve ilçe belediyeleri yangına kısa sürede müdahale etti. Rüzgarın güney batı yönlü esmesi ile yangın hızla ilerledi. İzmir-Çeşme Karayolu ve İzmir-Çeşme Otoyolu taşıt trafiğine kapatıldı. Yangının bölgedeki enerji altyapısına verdiği zarar nedeniyle içme suyu kaynaklarını besleyen enerji hatlarında hasar oluştu, bölgede zaman zaman elektrik kesintileri yaşandı.
Önlem amaçlı Germiyan Mahallesi’nde ikamet eden vatandaşlar tahliye edilerek, Çeşme Belediyesi Hizmet Binası ve Şifne Termal Otel’e yerleştirildi. Çeşme Germiyan, Reisdere arasında yangın rüzgarın etkisiyle birlikte Zeytineli yönüne doğru yayılan yangın kontrol altına alındı.
Ödemiş Tosunlar’da 2 Temmuz günü 21.00’de başlayan orman yangını şiddetli rüzgar ile geniş alana yayıldı, Suçıktı ve Köseler mahallerini de etkiledi. Çok hızlı şekilde büyüyen yangına dağ köylerine ulaşım zorluğu nedeniyle müdahalede de güçlükler yaşandı.
Tosunlar Mahallesi ve Suçıktı Mahallesi tahliye edildi, ilk incelemelere göre Suçıktı mevkisinde 30’a yakın evin yangından zarar gördüğü tespit edildi. Tahliye edilen vatandaşlar Ödemiş Belediyesi’ne ait öğrenci yurdu ve Birgi Barınma Evi’ne yerleştirildi. Yangının, Ödemiş Köseler Mahallesi’nde tehlike yaratması nedeniyle, bu bölgedeki vatandaşlar da tahliye edildi.
Köseler Mahallesi’nin alt kısmında yer alan hayvan barınağında bulunan kedi ve köpekler İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından Kiraz Hayvan Barınağı’na taşındı. Öğleden sonra Köseler köyünün içine sirayet eden yangın Üzümlü Köyü yönüne ilerledi. Her iki köy de tahliye edildi. Çalışmalar sırasında yaralanan Orman Genel Müdürlüğü İtfaiye ekiplerinde görevli 3 kişi İzmir Şehir Hastanesi’nde tedaviye alındı. Konya’dan bölgeye destek amaçlı gelen Orman Genel Müdürlüğü’nde görevli dozer operatörü İbrahim Demir ve Suçıktı Mahallesi’nde yaşayan 81 yaşındaki İbrahim Erkan hayatını kaybetti.
Buca Zafer Mahallesi’nde saat 16.20 civarında başlayan yangına hava desteğiyle birlikte itfaiye ekipleri acil müdahale etmesine karşın, yangın, şiddetli rüzgar nedeniyle Kısıkköy Sanayi Sitesi ve Yıldızlar Mahallesi’ne sirayet etti. Yıldızlar Mahallesi’nde hayvan barınaklarına da sıçrayan yangına karşı alınan önlemlerin yanı sıra, vatandaşların ve hayvanların tahliyesi için ekipler seferber oldu. Veterinerlik İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından Kısık’ta mobil klinik kuruldu. Yangın yoğunluğu sanayi bölgesine doğru ilerledi, yapılan yoğun müdahaleler ile Kısık Sanayi Sitesi bölgesine sirayet etmesi önlendi. Saat 07.00’de yangın büyük oranda kontrol altına alındı.
Aliağa’da gemi söküm sahasında saat 11.15 civarında çıkan yangına İzmir İtfaiyesi ekiplerinin karadan yaptığı çalışmanın yanı sıra, söndüren gemileri ile de denizden müdahale edildi. 350 metre uzunluğundaki gemide yaklaşık 50 ton ham petrol bulunduğu belirtildi. Aliağa Belediyesi’nden 1 tanker yangın söndürme çalışmalarına katıldı. Yangına patlama riskinden dolayı helikopter yönlendirilemedi. Diğer gemileri ve söküm tesislerini tehdit eden yangın sabah 05.00 sıralarında kontrol altına alındı.
İzmir İtfaiyesi Kiraz Doğancılar Mahallesi Oyukkıran mevki, Selçuk Cumhuriyet Mahallesi, Seferihisar ve Selçuk Tavşantepe’de çıkan yangınlara da müdahale etti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Dairesi Başkanlığı Foça, Aliağa, Seferihisar, Çiğli ve Çeşme ilçelerinde toplam 18 araç ve 50’den fazla personel ile yangınlardan etkilenen sahipsiz ve sahipli hayvanlara müdahale etti.
Hayvanların yangın bölgesinden tahliyesi sağlanırken, yaralı hayvanlara yerinde sağlık hizmeti verildi. 8 günlük sürede 390 köpek, 50 kedi, binden fazla kanatlı hayvan, 150’den fazla küçükbaş hayvan ve çok sayıda yaban hayvanı yangın alanından kurtarıldı. Pako, Seyrek ve Işıkkent Sahipsiz Hayvan Bakımevleri’nde de yaralı hayvanların tedavisi yapıldı. Ödemiş bölgesinde 2 araç, 6 personel ile çalışmalar sürüyor.
Hibya Haber Ajansı