Diyarbakır karpuzu tezgahlarda yerini almaya başladı

Diyarbakır, 30 Haziran (Hibya) - Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Diyarbakır’ın sembolü hâline gelen coğrafi işaretli Diyarbakır karpuzu, tezgâhlarda yerini almaya başladı.

Diyarbakır karpuzu tezgahlarda yerini almaya başladı

25 yıldır kendi köyünde Diyarbakır karpuzu yetiştiren ve Hibya Haber Ajansı’na konuşan esnaf Ali Çelik, karpuzun tarihçesi, üretimi ve özellikleri hakkında bilgi verdi.

Çelik, “25 yıldır hem Diyarbakır karpuzu üretiyorum hem de satışını yapıyorum. Has Diyarbakır karpuzunun hasadı temmuz ve ağustos aylarında yapılır. İriliği itibarıyla Diyarbakır karpuzu dünyaya nam salmıştır. En son düzenlenen karpuz festivalinde birinci olan Diyarbakır karpuzu 56 kilo 200 gram ağırlığındaydı,” dedi.

Diyarbakır karpuzunun; yuvarlak ya da oval şekilli ve alacalı kabuk yapısına sahip olduğuna dikkat çeken Çelik, yörede bu karpuzların “Sürme”, “Pembe”, “Beyaz Kış”, “Kara Kış” ve “Ferik” isimleriyle tanındığını, Kürtçede ise “Zebeş” olarak adlandırıldığını belirtti.

Karpuzun Dicle Nehri kıyısındaki kumlu arazilerde ve çevre ilçelerde yetiştiğini ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

“Bu topraklarda yetişen karpuzların bazıları 50 kiloya kadar ulaşabiliyor. 25 yıldır karpuz yetiştiriyorum, hasadını yaptıktan sonra getirip burada satıyorum. Geçimimi bu şekilde sağlıyorum. Şu an ilk hasat zamanı yaklaşıyor. Temmuz ayının yaklaşmasıyla birlikte tezgâhlarda karpuzun kilosu 15 TL’den satışa sunuluyor.”

  Hibya Haber Ajansı